Hemma på N 57°

Nu är jag hemma på N 57° igen efter en omtumlande och spännande segling i sydliga vatten.

Jag mönstrade på Lasses Arianna af Valleviken den 13 december i Deseado, ca 450 Nm norr om Isla De los Estados. Därifrån gick seglingen vidare över Estrecha De le Marie och genom första delen av Canal Beagle fram till Ushuaia. I Ushuaia mönstrade Lasse son Kalle på för en månads segling som inleddes med en dagsetapp till Puerto Williams i Chile. Den 25 december lättade vi sedan för Cape Horn och vidare över Drake Passage ner till Antarktis.
Efter lite drygt två veckor vände vi tillbaka till Puerto Williams via Cape Horn varefter Kalle mönstrade av i Ushuaia den 23:e. Sedan seglade Lasse och jag vidare väster ut via Canal Beagle, Canal Brecknock, Canal Cockburn, Canal Magdalena samt Estrecho Magallanes upp till Punta Arenas, där jag mönstrade av på morgonen den 14 februari.

Det har varit två helt fantastiska månader och via min blogg har jag försökt förmedla en del av allt vad jag haft glädjen att uppleva. Jag har fotografera och skrivit men de bästa bilderna sitter i min inre bildbank liksom känslan att få vistas i en miljö som saknar motstycke. Har jag bara kunnat förmedla en del av allt vi fått uppleva är jag glad. Att skriva har hjälpt mig att begrunda och via tangentbordet återuppleva intryck och händelser. En viktig inspirationskälla har också varit ni läsare och jag vill tacka för trevliga och positiva kommentarer, utan vilka jag kanske inte lagt samma tid på att summera mina intryck i skrift.

Det har varit roligt och trevligt att dela vardagen ombord med Lasse, och under fyra veckor också med Kalle. Två månader på en ganska liten yta kräver god team-anda. Det går liksom inte att bara gå ut genom dörren och säga att vi ses om några dagar, utan här måste man se till att gruppen fungerar dygnets alla minuter. Lasse är en mycket professionell sjöman och seglare och jag har tagit intryck och lärdom av hans sätt att lotsa Arianna genom svåra och utmanande vatten.
Inte vid något tillfälle har jag varit orolig eller rädd. Visst finns det tillfällen som inneburit en hel del eftertanke och fundering, jag tänker främst inför en översegling eller då vi för första gången seglade in bland stora och små isberg, men jag har inte varit rädd utan snarare full av respekt inför de krafter som naturen bjuder.

Jag har alltid drömt om att få segla runt Kap Horn, andra skulle aldrig drömma om att segla runt Kap Horn!

Tack Lasse för att jag fick chansen att segla med dig.